З метою реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на 2023 – 2027 роки, в рамках пілотного проєкту, створюються кулінарні хаби та курси підготовки тренерів (майстрів виробничого навчання з професії «кухар»), які в подальшому, у співпраці з територіальними громадами, зможуть проводити підвищення кваліфікації працівників шкільних харчоблоків на базі опорних закладів професійної (професійно-технічної) освіти.
В Одеській області кулінарний хаб реалізовується на базі ДНЗ «Одеський центр професійно-технічної освіти».
![]() |
![]() |
У рамках проєкту 26 та 27 червня 2023 року 20 тренерів (майстрів виробничого навчання з професії «Кухар») із 9 закладів професійної (професійно-технічної) освіти Одеської області пройшли практичне навчання. 26 червня – приготування 10 страв із застосуванням традиційного обладнання (під керівництвом ГО «Культ Фуд»); 27 червня – приготування 10 страв, застосовуючи сучасне технологічне обладнання (під керівництвом ГО «Національна асоціація громадського харчування»).
Проєкт реалізується в рамках стратегії реформи шкільного харчування першої леді Олени Зеленської за підтримки Швейцарії, через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва (SDC) та Посольство Швейцарії в Україні. У реалізації пілотного проєкту зі створення кулінарних хабів та підготовки тренерів беруть участь Міністерство освіти і науки України спільно з ГО «Культ Фуд» та ГО «Національна асоціація громадського харчування».